Miksi ihmiset muuttavat kaupungista maalle?

Miksi ihmiset muuttavat kaupungista maalle?

Monille ihmisille kaupungissa asuminen on ainoa oikea vaihtoehto: palvelut ovat lähellä, liikkuminen on kätevää ja sosiaalisia suhteita on helppo ylläpitää. Toisille se voi olla myös liian nopeatempoista ja rauhatonta elämää. Yhä useammin ihmiset etsivät tapoja vähentää stressiä ja elää yksinkertaisempaa elämää, ja yksi hieman radikaalimpi tapa tehdä tämä on muuttaa kaupunkialueelta maaseudulle. Tutkimme tässä tekstissä kaikkia niitä syitä, joiden takia tämä trendi on jälleen nousussa.

Maaseudulla eläminen voi olla kustannustehokkaampaa

Monet ihmiset muuttavat kaupungista maaseudulle isomman asunnon perässä: heillä voi olla mahdollisuus ostaa huomattavasti isompi, tai ylipäätään mikä tahansa asunto maalta kohtuulliseen hintaan, sillä etenkin isojen kaupunkien pientenkin asuntojen hinnat voivat olla pilvissä. Toki vaihtoehtoisesti kaupunkien keskustojen ja lähiöiden ulkopuolelta löytyy vuokrattavia asuntoja tai taloja, joiden vuokrat eivät huimaa päätä samalla mitalla.

Muut asumiskustannukset voivat olla maaseudulla kaupunkiin verrattuna joko edullisempia tai kalliimpia, riippuen paljon esimerkiksi lämmitystavasta. Jos maalla sijaitsevassa talossa on takka, saattaa lämmityskustannuksissa säästää kaupunkiasuntoon verrattuna huimastikin. Sähkölämmitys taas saattaa isoneliöisessä asunnossa tulla paljon kalliimmaksi kuin pienemmässä kerrostaloasunnossa.

Moni kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta

Yksi maaseudun suurimmista houkuttimista on sen tarjoama rauha. Meno kaupungissa voi ajoittain olla meluisaa, kaoottista ja stressaavaa, mutta luonnon helmassa asuminen tarjoaa aivan toisenlaista elämää. Esimerkiksi puutarhan tai omien kotieläinten hoitaminen ovat rentouttavia ja terapeuttisia puuhia, joita ei välttämättä tavoita kaupungissa samalla tavalla. Maaseudulla omaa elämää voi lähteä rakentamaan omavaraisempaan suuntaan, mikä houkuttaa nykyaikana monia.

Luonto metsineen ja vesistöineen on maaseudulla lähellä, eikä siellä liikkuessa välttämättä törmää muihin kulkijoihin. Introvertin unelma! Ilma on saasteista vapaa, koska liikennettä on vähän ja tehtaat sijaitsevat kaukana. Myös rikoksia tapahtuu maaseudulla vähemmän.

Rahapelien ystävienkään ei nykypäivänä tarvitse tehdä uhrauksia maaseudulle muuttaessaan. Kasinot bonuksineen ovat internetin ansiosta aivan yhtä saavutettavissa syrjäisemmilläkin alueilla!

Yhteisöllisyys on haja-asutusalueella erilaista

Pienemmillä paikkakunnilla tai kylissä yhteisöllisyys on usein rikkaampaa kuin isoissa kaupungeissa, joissa yhteyttä muihin kanssaihmisiin voi olla vaikea saavuttaa. Maaseudulla asuvat ihmiset tuntevat usein kaikki toisensa ja ovat niin ikään myös tietoisia toistensa asioista. Apua on yleensä saatavilla heti, jos joku sitä tarvitsee. Moni kaipaa elämäänsä juuri tällaista entisaikoina yleisempää, tiivistä ja yhteen hiileen puhaltavaa yhteisöä.

Toisaalta maaseudulla on myös helppo vetäytyä omiin oloihinsa sitä kaivatessaan ja yksityisyydestä nauttiva ihminen voi olla elementissään hiljaisella maaseudulla. Kaupungissa ei ovesta ulos astuessa voi yleensä välttyä tapaamasta muita ihmisiä.

Kaupungissa ja maaseudulla asumisessa on puolensa

Maaseudulla asumisessa on siis monia etuja kaupunkiympäristöön verrattuna – ja toisin päin. Kaupungista maalle muuttoa suunnittelevan tulisikin pohtia kaikkia sen mukanaan tuomia muutoksia huolellisesti, ennen kuin tekee tärkeän päätöksen omaan elämäntyyliinsä liittyen. Viime kädessä kaikki riippuu jokaisen yksilön omista tarpeista ja mieltymyksistä, siitä mikä miljöö tuntuu eniten omalta juuri itselle.