Sienestäminen Suomen luonnossa

Yllättikö ukonilma? Näin saat ajan kulumaan, kun et pääse nauttimaan luonnosta

Sienestäminen on Suomessa monelle rakas harrastus. Myöhään keväällä alkavan ja pitkälle syksyyn ulottuvan sienikauden myötä meillä on runsaasti mahdollisuuksia päästä ulos Suomen luontoon ja nauttia sen antimista. Jos olet uusi sienestäjä, tämä artikkeli antaa sinulle vinkkejä harrastuksessa alkuun pääsemiseen sekä eri lajien oppimiseen.

Sieniharrastus on palkitseva

Luonnossa liikkuminen ja sieltä oman ruoan kerääminen nostavat pintaan jotain hyvin alkukantaista iloa. Sienestys on liikunnallinen harrastus, jonka antimista pääsevät usein nauttimaan sienestäjän lähipiirikin. Metsässä vietetyn päivän jälkeen voi hyvillä mielin rentoutua kotona vaikka korttipelin parissa. Jos et tunne vielä baccarat-nimisen pelin sääntöjä, kurkista tänne: https://baccaratsäännöt.fi/

Mitä varusteita sieneen tarvitaan?

Tärkein sienestysväline on kori tai muu sangallinen astia, johon aarteesi mahtuvat. Tavallinen ämpärikin käy hyvin sieniastiaksi. Paras vaihtoehto on kuitenkin esimerkiksi pajusta valmistettu kori, sillä se sallii sienten hengittää paremmin eivätkä ne ala pilaantua niin nopeasti. Muovipussi on huono valinta, sillä siellä ilma ei kierrä ja sienet muussaantuvat helposti. Jos mahdollista, kerää eri sienilajit eri astiaan tai ainakin pidä ryöpättävät eli keittämisen vaativat sienet erillään muista.

Mukaan sieneen kannattaa ottaa myös pieni veitsi, joilla sienen multaisen jalan saa katkaistua. Paras vaihtoehto on sieniveitsi, jossa toisessa päässä on pieni harja. Näin sienet saa puhdistettua jo metsässä. Myös sienen muut huonot kohdat on helppo veistellä hyvällä veitsellä pois. On myös monia sieniä, kuten tatit, jotka kannattaa halkaista ennen koriin laittamista – joskus päällepäin hyvältä näyttävä sieni voikin olla aivan matoinen sisältä.

Muutamia muita välttämättömiä asioita ovat vesi, aurinkovoide, hyönteiskarkote ja sieniopas. Pukeutua täytyy tietenkin myös säänmukaisesti.

Kuinka voin oppia eri sienilajeista?

Suomessa on tarjolla monia syötäviä sieniä sienikaudella – mutta on tärkeää tietää, mitkä niistä ovat turvallisia syödä ja mitkä eivät. Osa metsissämme kasvavista sienistä on tappavan myrkyllisiä. Paras paikka aloittaa onkin sienikurssi, joita järjestetään ympäri Suomea. Aloittelevan sienestäjän kannattaa myös sijoittaa sienioppaaseen, joka auttaa tunnistamaan erilaisia lajeja niiden värin, muodon ja koon perusteella. On myös hyödyllistä mennä ulos kokeneen sienenpoimijan kanssa, joka voi näyttää sinulle, millaisia sieniä on turvallista syödä – he saattavat jopa löytää piilotettuja helmiä, jotka muuten sulautuisivat suoraan luonnolliseen ympäristöönsä!

Sienestäminen on antoisaa puuhaa

Sienestäminen on loistava tapa tutustua Suomen luontoon ja samalla löytää kotiin viemisiksi ilmaista ruokaa. Vain muutamalla välttämättömällä välineellä ja perustiedolla eri lajeista kuka tahansa voi aloittaa sieniharrastuksen. Muista kuitenkin tämä tärkeä sääntö: älä koskaan syö luonnonvaraisesti poimittuja sieniä, ellet ole 100% varma niiden turvallisuudesta – jos olet epävarma, tarkista aina ensin asiantuntijalta ennen kuin syöt mitään luonnossa löydettyä! Tartu siis koriin ja lähde luontoon – kuka tietää, minkälaisen saaliin tuletkaan löytämään.