Suomen luonto

Suomi tunnetaan maailmalla lukuisista asioista. Monet menestyneet urheilijat, formulakuskit sekä muutama säveltäjä ja rock-yhtye ovat tehneet Suomea tunnetuksi maailmalla. Nokian kännykät kohottivat Suomen mainetta korkean teknologian maana. Monista Suomen vahvuuksista suurin valtti on kuitenkin luonto. Suomi on suuri maa, jonka pinta-alasta valtava osa on metsää ja vettä. Vaikka Suomesta löytyy useita isoja tai melko isoja kaupunkeja, silti voidaan hyvin sanoa, että Suomi on tuhansien järvien ja suurien metsien maa.

Maisemat vaihtelevat pohjoisesta etelään ja idästä länteen

Suomen luonnon erityispiirteisiin kuuluu myös se, että maisemat pohjoisessa ja etelässä ovat hyvin erilaiset. Kasvillisuus on ymmärrettävästi hyvin toisenlaista Lapissa kuin Hangossa. Tämä luo oman viehätyksensä, sillä matkustamalla etelästä pohjoiseen pääsee ihailemaan täysin erilaisia maisemia.

Myös Länsi- ja Itä-Suomen välillä on eroja. Pohjanmaalla ja muualla lännessa maasto on tyypillisesti hyvin tasaista ja vastaavasti idässä ja Keski-Suomessa edessä on jatkuvasti mäkiä. Tämän huomaa hyvin autoillessa, sillä Keski-Suomessa liikkuessa mutkitellaan, noustaan ja laskeudutaan tuon tuosta, kun lännessä voidaan ajaa suoraan.

Havupuut ja eläimet asuttavat Suomen metsiä

Suomen metsät ovat täyttyneet pääasiassa kuusista ja männyistä. Myös lehtipuita löytyy etenkin etelästä, mutta Suomi on kokonaisuutena ehdottomasti havupuiden maa. Iso osa metsistä on talouskäytössä, mutta paljon löytyy myös luonnonsuojelualueita, joissa metsät ovat lähes luonnontilassa.

Suojelualueet ja kansallispuistot ovat erinomainen mahdollisuus kelle tahansa päästä tutustumaan ja kokemaan pohjoisen luontoa aidoimmillaan. Metsät kiinnostavat luonnonystävien lisäksi myös tutkijoita ja biologeja, joille suojellut metsäalueet tarjoavat upean mahdollisuudet jalkautua tutkijankammiosta konkreettiseen tutkimustyöhön.

Luontoon kuuluvat tietysti myös eläimet. Suomen luonnossa viihtyy monia hienoja kookkaita eläimiä, kuten susia, karhuja, ahmoja, ilveksiä ja hirviä. Tietysti mukaan mahtuu myös paljon erilaisia lintuja ja pieniä metsäneläimiä kuten myyriä ja jäniksiä.

Järvien maa

Suomalaiset järvet täyttävät maata joka puolella. Suomalaiset ovatkin tottuneet siihen, että vettä on lähes jatkuvasti ympärillä joko järvessä, lammessa tai rannikkokaupungeissa meressä. Suomalaista luontoa onkin vaikea kuvitella ilman vettä. Moni muu maa kärsii kuivuudesta, mutta Suomi kuuluu niihin maailmanosiin, joissa vedestä ei ole pula nyt eikä todennäköisesti tulevaisuudessakaan. Tämä on erinomainen asia esimerkiksi ruuantuotannon kannalta, sillä monet ruuantuotannon tavat vaativat paljon vettä.