Suomalainen maaseutu

Suomi on maantieteellisesti suuri maa ja kuten muissakin maissa väestö on suurimmaksi osaksi kerääntynyt suurin kaupunkeihin, etenkin pääkaupunkiseudulle. Tästä huolimatta suomalainen maaseutu on edelleen hyvin elinvoimainen. Maalla asuvia ei ehkä elätä enää täysin samat ammatit kuin menneinä vuosikymmeniä, mutta ihmiset ovat keksineet uusia tapoja vastata toimeentulostaan. Näin on edelleen mahdollista asua maaseudun hurmaavassa ympäristössä.

Suomi kaupungistui myöhään

Suomi alkoi kaupungistua vasta 1950-luvulla sotien jälkeen. Ennen tätä Suomi oli hyvin maatalousvaltainen maa, ja merkittävä osa suomalaisista toimi maanviljelijöinä maalla. Maatilojen määrä on kuitenkin vähentynyt säännöllisesti vuosi vuodelta ja saman kehityksen nähdään jatkuvan myös tulevaisuudessa. Jotkut ajattelevat, että tämä kehitys ei ole hyväksi maaseudulle, mutta tosiasiassa samalla on kuitenkin syntynyt monenlaista muutakin toimeliaisuutta.

Uudet toimialat ovat vallanneet maaseudut

On syntynyt uusia ammatteja, kuten maatila- ja maaseutumatkailua. Monet maaseudulla tapahtuvat harrastukset ovat myös kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Esimerkiksi ratsastus on nykyisin myös monen aikuisen rakas harrastus, ei ainostaan pikkutyttöjen puuhastelua. Hevosten pito vaatii paljon maa-alaa, ja siksi on luontevaa, että tallit sijaitsevat maalla. Kaupunkilaiset ovat valmiita liikkumaan maalle kaupunkien keskustoista päästäkseen tämän harrastuksen pariin.

Maaseutu on silti tietysti edelleen paikka, jossa kasvatetaan ruokaa. Suomalaisilla pelloilla kasvaa monia eri viljoja, öljykasveja ja muita erikoiskasveja. Moni ei tiedä, että esimerkiksi suomalainen kumina on laadultaan maailman parasta, ja sitä halutaan käyttää ja ostaa joka puolella maailmaa.

Joskus suomalaisia maanviljelijöitä syytetään uudistumiskyvyn puutteesta, mutta tämäkin on virheellinen legenda. Nykyisin suomalaiselta maaseudulta löytyy esimerkiksi nykyaikaisia karjankasvattajia, jotka trendikkäästi tuottavat hyönteisiä perinteisten tuotantoeläinten sijaan. Tämä on osoitus siitä, että suomalainen maaseutu uudistuu ja kehittyy.

Kesä on maaseudun kulta-aikaa

Suomalainen maaseutu on parhaimmillaan kesällä, jolloin pääsee ihailemaan henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Toki myös talvinen maisema hohtavine hankineen saa monen haltioitumaan. Maasuedun valtti onkin, että kaikki vuodenajat erottuvat ja ne voi todella kokea – toisin kuin kaupungeissa, joissa asfaltoidut tiet näyttävät samalta ympäri vuoden. Suomalaisen maaseudun erityispiirre on myös se, että joka puolella on vettä ja metsiä. Suomi tunnetaan tuhansien järvien maana, ja tämän voi parhaiten todeta juuri maaseudulla.